Bi-hotell i Hemsta Foto: SVT

De vill se fler blommor och bin i Gävles bostadsområden

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsområden med mer grönska, insekter och mindre asfalt och bilar. Det är visionen för det EU-finansierade projektet Augmented Urbans som bedrivs av det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna och Högskolan i Gävle.

För Gavlegårdarnas del handlar det om att man vill skapa attraktiva utemiljöer för de boende. Högskolan står för forskningen och arkitekten och biträdande universitetslektor i miljöteknik Marita Wallhagen som är projektledare lyfter fram betydelsen av pollinerande insekter för att skapa hållbara utemiljöer.

– De är grunden för en biologisk mångfald och att det finns en artrikedom.

I klippet visar hon upp ett bi-hotell som satts upp i bostadsområdet Hemsta.

Hoppas Nordost ska bli en grönskande oas

I stadsdelen Nordost i centrala Gävle genomför Gavlegårdarna en upprustning som redan hunnit präglats av idéer från projektet.

– Tidigare var det väldigt mycket asfalt, betong och några klippta gräsmattor. Men det har vi bytt ut i dag och gjort planteringsytor av. Vi har mixat träd, buskar, perenner och lökväxter och de flesta är valda utifrån att de ska attrahera pollinerande insekter, berättar Gunilla Welin Brook som är markprojektör för Gavlegårdarna.

– Jag hoppas att det här ska bli en grönskande oas i Gävle som det talas om och som människor som bor här känner sig stolta över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.