Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Oppositionsråd William Elofsson (M) och kommunalråd Erik Holmestig (C) har olika syn på hur vindkraften ska få växa utanför Gävleborgskusten.

Delade meningar om ny vindkraftpark utanför Gävlekusten

Uppdaterad
Publicerad

Kommunledningen i Gävle är inte lika enade som Söderhamns kommun om att låta vindkraftparken Storgrundet växa in över gränsen till Gävle.

Precis hade den stundtals inflammerade debatten och alla turer kring Svea Vind Offshores planer på att bygga vindkraftparken Utposten 1 lagt sig så kom nästa vindkraftpark in för kommunledningen i Gävle att ställning till.

– Jag hoppas att vi kan ställa oss positiva till det här den här gången, men processen måste ha sin gång, säger kommunalråd Erik Holmestig (C).

Nu ansöker vindkraftbolaget WPD, som redan har tillstånd att bygga 70 vindkraftverk vid Storgrundet utanför Storjungfrun i Söderhamns kommun, om att få bygga både högre att utöka området så delar av det går in Gävle kommun.

– Vi moderater har sedan tidigare ett beslut om att säga nej till kustnära vindkraft och ja till havsbaserade vindkraft, säger William Elofsson (M), kommunalråd i opposition.

Kustbaserad eller havsbaserad?

Det var V, M, SD, KD och L som tillsammans fick majoritet till att säga nej till att låta mark- och miljödomstolen ta ställning till den omdisuterade Utposten 1. Nu blev det aldrig något formellt beslut i kommunfullmäktige då Svea Vind Offshore helt enkelt drog tillbaka sin ansökan i sista stund då det stod klart att de inte skulle få igenom sin ansökan.

Det här området utanför Storjungfrun i Söderhamns kommun ligger längre ut och nu vill WPD utöka området innanför Gävles kommungräns. Så är det här inte ”havsbaserad vindkraft”?
– Det är den definitionen vi måste göra och titta på, vi sa nej till Utposten eftersom den låg så nära, säger William Elofsson.

– Om Söderhamns kommun tycker det här bra att ta vidare med till mark- och miljödomstolen så har jag svårt att se att Gävle ska komma fram till något annat beslut. Området kommer att ligga närmare fast bebyggelse i Söderhamns kommun än i Gävle, säger Erik Holmestig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraft i Gävleborg

Mer i ämnet