Delar av jättedonationen kan säljas

Uppdaterad
Publicerad
Nordanstigs kommun fick en ovanligt stor gåva. Nu börjar planerna klarna för vad som ska hända med konstsamlingen och alla pengar.

När konstnären Gunnar Greiber dog skänkte han all sin konst, över 1000 verk, och mer än en miljon kronor till Nordanstigs kommun, där han hade bott och verkat.

Konstnären Jöran Österman har fått i uppdrag av kommunen att inventera och katalogisera samlingen, och göra en plan för hur konsten ska hanteras och vad pengarna ska användas till.

Ska främja lokala konstnärer

Enligt konstnärens testamente ska pengarna användas till att främja lokala konstnärer, så Jöran Österman föreslår en fond som kan dela ut stipendier, till exempel. Han föreslår också att det ska hållas en stor utställning på flera platser i kommunen till hösten.

– Efter utställningen tycker jag att en del verk borde införlivas i kommunens samling och andra kan skänkas till lokala museer i närområdet. Efter det skulle man kunna sälja en del verk, för att få in ytterligare medel till fonden, som ska stödja den lokala konsten. Men vi måste först se över om man får avyttra verk, juridiskt, eftersom det här var en donation, säger Jöran Österman.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer