Po Tidholm om hur Dellenbygden gynnas av sin identitet som en plats för alternativa livsstilar. Foto: Lari Honkanen/SVT

Po Tidholm: ”Dellenbygden gynnas av sin identitet som en plats för alternativa livsföring”

Uppdaterad
Publicerad

Delsbo med omnejd har efter arvet från förra gröna vågen blivit ett greppbart koncept som en plats för antroposofi, ekologisk odling och kollektiva livsföreningar. Det här gynnar Dellenbygden när det nu uppstått en ny grön våg. Det menar författaren och journalisten Po Tidholm.

Enligt Po Tidholm måste en ort ha ett begriplig koncept för att attrahera storstadsmänniskor. Det är därför som vissa orter lockar till sig nya flyttströmmar under den pågående gröna vågen. Allt medan utflyttningen fortsätter på de flesta andra håll på landsnygden.

Ny grön våg genom landet och länet

Under pandemin har den så kallade nya gröna vågen, alltså flytten från städer till landsorter, fått en stor skjuts framåt. Den här vågen märks i Delsbo, epicentrum för den förra gröna vågen. Bland annat har ett flertal familjer från Tyskland flyttat hit och till sommaren öppnar en champagnebar, ett fenomen som annars bara återfinns i storstäder. 

Gröna vågen

Häng med till Hudiksvalls bibliotek och lyssna på Po Tidholms resonemang i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gröna vågen

Mer i ämnet