Arkivbild. Foto: TT

Jägare om vargtilldelningen: ”Det bara skummas på ytan”

Uppdaterad
Publicerad

– Jag har en full förståelse att man valde det här reviret eftersom det finns en skadebild, säger Per Mellström, rovdjursansvarig på Jägareförbundet och bosatt i Ockelbo.

Men Per Mellström sticker inte under stolen med att han hade föredragit ett av de revir där det funnits en föryngring under det gångna året.

– Genom att inte ta bort revir där det inte finns någon föryngring så skummas det bara på ytan när det gäller vargstammen. Jag gissade att länsstyrelsen skulle ta ett beslut om att skjuta av reviret i Sjösveden där det skett en föryngring, säger han.

Läs också: Två vargar får skjutas i Gävleborg

Han lyfter också ett varnande finger för att människor som får ett vargrevir in på knutarna jagar varg trots att det är olagligt.

– Man tröttnar och tar saken i egna händer, säger Per Mellström.

Han ser också en tendens till att vargreviren börjar uppstå längre österut i länet än tidigare. Senast har man kunnat konstatera att ett det troligen är på väg att bildas ett revir i trakterna av Vallsta.

– Det finns ju inget utrymme kvar  för vargen i den västra delen av länet. Vill de bilda revir så blir det ju närmare kusten, säger Per Mellström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.