Den muslimska högtiden Eid al- adha firas. Hör vad firandet betyder för Mohamed Hamidy, Sabrin Ahmed och Elham Mamuzei. Foto: Neda Ameli/SVT

Nu kan fler muslimer fira eid i moskén efter lättade restriktioner

Uppdaterad
Publicerad

I dag tisdag firar muslimer sin största högtid på året – Eid al- adha. En dag som börjar med att be en bön tillsammans med andra i moskén. I och med de lättade pandemirestriktionerna har man kunnat börja öppna upp för fler besökare.

Upp emot 50 besökare kunde samlas under tisdagmorgonen för att påbörja eid- firandet i moskén i Gävle. I tre omgångar anordnades morgonbönen för att fler besökare skulle få chansen att samlas med andra som firar.

– Jag känner glädjekänslor på grund av att vi vuxit upp med att gå till moskén och fira. Det känns helt fantastiskt och bekvämt, säger Mohamed Hamidy.

Lättnad över att få samlas

Många besökare hade klätt upp sig inför dagens firande och var glada över att få samlas igen.

– Vi får presenter, pengar och sen tillbringar vi tiden med familj och vänner, säger Sabrin Ahmed.

Eid al- adha

Eid al- adha, också kallad för offerhögtiden, är en av två islamiska högtider som infaller den 10:e dagen i månaden dhu-l-hija enligt den islamiska månkalendern. Denna högtid är en avslutning på pilgrimsfärden som miljontals muslimer utför varje år i Mecka.

Färden är en av islams fem grundpelare och olika ritualer utförs för att man ska bli förlåten för sina synder. Under högtiden brukar muslimer slakta ett får till minne av Abraham som var villig att offra sin son enligt Guds order. I koranen är det skrivet att djuret ska slaktas samt skänkas till de fattiga för att alla ska kunna fira dagen.

Dagen börjar med en tidig morgonbön då muslimer åkallar Gud samt visar tacksamhet för alla välsignelser. Det är viktigt att visa empati för fattiga och försonas med familj och vänner. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.