Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anna berättar om hur det är att leva som förälder med extremt dålig ekonomi. Foto: Robin Herzog/SVT

Mamman Anna: ”Känns hemskt som förälder att inte kunna ge barnet vad det vill ha”

Uppdaterad
Publicerad

I Gävleborg bor närmare 12 procent av alla barn i ekonomiskt utsatta hushåll. SVT Gävleborg träffade ensamstående trebarnsmamman ”Anna” för att prata om hennes familjs livssituation som knappt går ihop för att det saknas pengar.

Anna heter egentligen något annat och vill vara anonym. Hon har bostadsbidrag, barnbidrag, sjukpenning och ekonomiskt bistånd via socialtjänsten. Att jobba på ett vanligt jobb går inte säger hon, på grund av medicinska besvär. De enda inkomsterna kommer från bidragen.

Avsaknaden av pengar gör att både ”Annas” och hennes 7-åriga barn, som är det enda som bor hemma, upplever vardagar med oro och besvär inför nutiden och framtiden.

– Minsta lilla utgift som blir extra, då är det kaos.

Hör ”Anna” berätta om hur det är att leva med mycket ansträngd ekonomi i klippet ovan.

SVT Gävleborg har valt att utgå från Rädda Barnens definition av barnfattigdom. Här följer ett utdrag från Rädda Barnens barnfattigdomsrapport 2018, sida 6:

”Med barnfattigdom enligt denna definition avses således andel av familjer med låg inkomststandard och/eller försörjningsstöd. Barnfattigdomen beräknas som de barn som levde i familjer med antingen enbart låg inkomststandard, med enbart försörjningsstöd eller i familjer med både låg inkomststandards och försörjningsstöd. Underlaget för uträkningarna utgörs av offentlig statistik över de två delmåtten, hämtade från Statistiska Centralbyrån (SCB).”

För vidare läsning om definitionen av barnfattigdom, se sida 6 i Rädda Barnens barnfattigdomsrapport 2018.

Källa: Rädda Barnen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer