Bia Larsson, vd för Fiberstaden, har väntat länge på att bolaget självt ska få finansiera fiberutbyggnad i Hudiksvalls kommun. Tidigare har bolaget behövt be kommunen om pengar. Då har det konkurrerat med andra kärnverksamheter. Foto: Fiberstaden / SVT

Flera års väntan är över – nu tar Fiberstaden över efter IP Only

Uppdaterad
Publicerad

Många som har tecknat avtal med IP Only, och fortfarande väntar på fiber, har frågat kommunala Fiberstaden om inte de kan ta över området och bygga ut nätet. Hittills har svaret alltid varit nej. Men inte längre. Fiberstaden planerar nu att ta över flera av IP Onlys områden.

Bia Larsson, vd för Fiberstaden, är glad för förändringen som äntligen kommit på plats.

– Vi har ställt frågan till IP Only. Vi har bjudit upp till dans och fått ja. Det handlar om områden som har väntat länge och som ligger nära där vi redan har infrastruktur, säger Bia Larsson, vd Fiberstaden.

Fiberstaden tar över från IP Only

Ett område är påskrivet och klart – Ängebo i Svågadalen ska tas över av Fiberstaden. Där finns inget traditionellt bredbandsnät alls. De som inte har fiber sedan tidigare tvingas surfa på mobilt bredband i dag. Fiberarbetet påbörjas i år och hushållen ska kopplas in 2022.

– Jag har jagat IP Only men det blev aldrig av. Och jag förstår dem. Det är inte lukrativt att bygga bredband på landsbygden, säger Mia Rosvall, boende i Ängebo och ordförande i Svågadalsnämnden.

Fler områden ska tas över av Fiberstaden. Vilka det är vill inte Bia Larsson säga förrän allt är helt klart.

Bolaget använder sparade pengar

Att Fiberstaden nu gör en vändning och börjar ta över områden från IP Only beror på att bolaget fått nya ägardirektiv av kommunen. I och med dem får Bia Larsson använda både bolagets egna medel och kommunens medel för att bygga fibernät. Tidigare fick hon bara använda kommunens medel.

– Detta är också bra när det gäller kommande företagsetableringar till exempel. I sådana fall kan företag vilja ha svar på fem dagar om fiberfrågan. Och det går inte att vara så snabb om man ska be kommunen om pengar för allt, säger Bia Larsson.

Bakgrund i ämnet

  • Många byar tecknade avtal med IP Only för att få fiber för flera år sedan.
  • Fiberutbyggnaden på landsbygden var dyrare och svårare än företagen först trodde och många boende på landsbygden väntar än.
  • För att så många som möjligt skulle få snabbt bredband, så snabbt som möjligt, tecknades ett avtal mellan Hudiksvalls kommun och IP Only för flera år sedan.
  • Avtalet gick ut på att områden delades upp mellan IP Only och kommunala Fiberstaden. Detta för att undvika konkurrens, som kunde leda till att inget bolag fick ihop tillräckligt med hushåll för att kunna börja bygga.
  • Tidigare har boende som velat byta IP Only mot Fiberstaden fått nej. Men nu ska Fiberstaden börja ta över områden som väntat länge.
  • Det finns en överenskommelse mellan bolaget och kommunen om att Fiberstaden får göra de här förändringarna redan nu, trots att beslutet om nya ägardirektiv inte är klubbat i kommunfullmäktige än.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.