Populärt med reko-ringar – mejeristen i Forsa: ”Kunden kan ställa frågor direkt till producenten”

Publicerad

Att köpa lokalproducerad mat direkt från matproducenter blir allt mer efterfrågat. Vi har träffat mejeristan Johanna Hildingsson från Forsa som gör ostkaka.

– Kunden får möta producenten och kan ställa frågor. Var har djuret levt någonstans? Använder ni konstgödsel? Var kommer mjölken ifrån? Man får information från första källa, säger hon.

Reko-ringen i Hudiksvall startades hösten 2018 av Johanna Hildingsson och Annika Ystegård. Det är ett samarbete mellan olika producenter. Vid den första utlämningen var det fyra producenter och tio kunder. I dagsläget är det 20 producenter och över hundra kunder.

Johanna Hildingsson startade sitt gårdsmejeri för nio år sedan. Där tillverkar hon ostkaka. Johanna är tredje generationens mejerista. Hennes mormor startade företaget 1994.

Fem utlämningsorter

I Hälsingland finns reko-ringen i Hudiksvall, Delsbo, Ljusdal, Nordanstig och Alfta-Edsbyn. Det är bra för miljön, bra för hälsan och hållbart för framtiden.

I Hudiksvall är det utlämning på torsdagar varannan vecka året runt .

– Vi skapar en plattform där kunder och producenter kan mötas, berättar Johanna Hildingsson, mejerista på Forsa gårdsmejeri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.