Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Stephan Barthel, professor i miljövetenskap, berätta om den förhöjda risken. Foto: Saga Dillner/SVT

Ditt villaområde kan göra dig deprimerad: ”20 procent högre risk”

Uppdaterad
Publicerad

I en studie tillsammans med Århus universitet i Danmark och Yale University i USA har man på Högskolan i Gävle sett att de som bor i en villaförort löper större risk att drabbas av depression.

– Det är totalt överraskande med tanke på att berättelsen om det goda livet handlar om att hamna i de här boendemiljöerna, säger Stephan Barthel, professor i miljövetenskap.

Med hjälp av en mängd satellitbilder och AI har man kunnat granska Danmarks bebyggelse, socioekonomiska aspekter och hälsoregister.

Ännu har man inte kunnat fastslå en anledning till den ökade risken men baserat på tidigare forskning tror man att det kan ha något med bristen på natur och sociala interaktioner att göra.

– Det är 20 procent högre risk att drabbas av depression för den som bor i tätbebyggda låghusområden, säger Stephan Barthel.

Hör mer om den förhöjda risken i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.