• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Dokumentet visar: Gävleborgs län helt utan flyghjälp under pandemin – regionråd förväntar sig statlig hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvården i länet har varken kunnat flyga ut IVA-patienter eller ta emot och avlasta andra regioner med hjälp av flygplan under coronapandemin eftersom Gävleborg saknar fungerande flygplats. Det enligt ett dokument som SVT tagit del av. Regionrådet förväntar sig att staten tar ansvar.

När Gävle flygplats lades ner var beskedet från Region Gävleborg att länet klarar sig utan möjligheter till flygplanstransporter. Närheten till Arlanda, Sundsvall och Borlänge var tillräcklig.

Under pandemin har behovet visat sig större. Tidigt uttryckte hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Kaarme önskemålet om att ha en flygplats närmre och i ett dokument adresserat till Transportstyrelsen som SVT tagit del av beskriver regionens beredskapssamordnare hur ”längre avancerade skundärtransporter visat sig försvårats avsevärt” under pandemin.

Kan inte avlasta andra regioner

Det står också att Region Gävleborg aldrig under pandemin har kunnat skicka IVA-patienter med flygplan och inte heller kunnat avlasta andra regioner som måste skicka patienter med flyg. Därför anser beredskapssamordnaren att en beredskapsflygplats bör upprättas i Gävleborgs län.

Regionrådet Eva Lindberg (S) står fast vid att sjukvården klarar sig utan möjlighet att ta emot flygplan men förväntar sig att staten gör Söderhamn till en beredskapsflygplats, hör henne i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.