Ny teknik i tornet – Söderhamn satsar på flygplatsen igen

Publicerad

Den succesiva nedmonteringen sedan försvaret lämnade F15 i Söderhamn i slutet av 1990-talet tycks vända. Kommunen har anlitat en flygplatschef och ny teknik installeras i flygledartornet.

– Vi vill vidmakthålla resursen som vi ser är viktig för kommunen, regionen och nationen, säger John-Erik Jansson (C), kommunstyrelsens ordförande.

När flygplatser har lagts ned har det inte sällan handlat om bristande lönsamhet men förändrat omvärldsläge har lett till en omvärdering, tror John-Erik Jansson (C), kommunstyrelsens ordförande i Söderhamn.

Han vill liksom Länsstyrelsen Gävleborg se att Söderhamn blir en ny statlig beredskapsflygplats. Frågan utreds just nu av regeringen och i ett första förslag finns inte Söderhamn med, men om Söderhamn väljs kommer i så fall statliga medel till baskostnader.

MSB har utrustning i Söderhamn

Sedan 2020 kan helikoptrar tanka i Söderhamn igen genom ett samarbete med polisflyget och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har placerat skogsbrandutrustning som kan hämtas med flyg på flygplatsen.

Söderhamn ligger strategiskt placerat i länet, anser Länsstyrelsen Gävleborg i ett remissvar till Infrastrukturdepartementet. Hör även försvarsdirektören Jennie Berg i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.