2020 återöppnades tankmöjligheter för helikoptrar på gamla F15 och används bland annat av polisen. Länsstyrelsen vill att flygplatsen nyttjas mer ur beredskapssynpunkt. Foto: Arvid Jansson/SVT

Länsstyrelsen vill se beredskapsflygplats i Söderhamn

Uppdaterad
Publicerad

Gamla F15 i Söderhamn bör bli beredskapsflygplats, det anser Länsstyrelsen Gävleborg i en skrivelse till Infrastrukturdepartementet. Man skriver att det är ”anmärkningsvärt” att Gävleborg lämnats utanför diskussionen om nya beredskapsflygplatser.

En statlig utredning från Trafikverket om en utökning av beredskapsflygplatser är just nu ute på remiss och i ett svar till Infrastrukturdepartementet är Länsstyrelsen Gävleborg kritisk till att länet ser ut att bli utan.

”I dag nyttjar polisflyget och ambulansflyget flygplatsen som ett av sina tankställen...”, nämner Länsstyrelsen som ett argument till varför Söderhamn bör läggas till som ny beredskapsflygplats.

Här finns beredskapsflygplatserna

Ordinarie beredskapsflygplatser:

Gällivare

Luleå

Umeå

Åre-Östersund

Sundsvall-Timrå

Stockholm Arlanda

Göteborg Landvetter

Visby

Ronneby

Malmö

Förslag på ytterligare beredskapsflygplatser:

Kiruna

Lycksele

Mora

Uppsala-Ärna

Karlstad

Örebro

Skavsta

Linköping-Malmen

Jönköping

Trollhättan-Vänersborg

Växjö

Kristianstad

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.