Foto: Arkiv/SVT

Dom mot Arizona Chemical

Uppdaterad
Publicerad

I dag väntas domen i Hudiksvalls tingsrätt mot Arizona Chemical efter det stora oljeutsläppet i Söderhamns skärgård för snart tre år sedan.

800.000 liter råtallolja läckte ut i havet i Söderhamns skärgård från en cistern i Sandarne – och än i dag pågår saneringsarbetet.

Saneringsarbetet har kostat över hundra miljoner kronor. Enbart kommunen hade i början av oktober fakturerat Arizona Chemical nästan 85 miljoner kronor för saneringen.

Yrkar på rekordbot

Åklagaren menar att företaget inte gjort tillräckligt för att förhindra utsläppet – och vill att Arizona Chemical ska betala en rekordhög företagsbot på 5,5 miljoner kronor för miljöbrott.

Arizona Chemical har tidigare varit i rätten för ett utsläpp av råtallolja i Söderhamn 2008. Då rann 300 liter råtallolja ut i havet. Tingsrätten dömde bolaget till att betala en företagsbot på 60.000 kronor för miljöbrott.

Domen väntas klockan 11 på fredagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oljeutsläpp i Söderhamn

Mer i ämnet