Den 20-årige mannen som misstänks för det brutala dubbelmordet i Råbo förs in till rättegången. Foto: SVT

Dubbelmördare döms till vård

Uppdaterad
Publicerad

Den 20-årige man som åtalats för dubbelmordet i Råbo, utanför Hudiksvall två dagar innan julafton, döms av Hudiksvalls tingsrätt till rättpsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för mord. Tingsrätten har tidigare meddelat mannen som skyldig och den rättspsykiatriska undersökningen visade att han lider av en allvarlig psykisk störning.

Den 22 december blev en 71-årig kvinna och en 62-årig man dödade i Råbo strax utanför Hudiksvall. 20-åringen trängde sig in i deras hem och attackerade dem med kniv.

I utlåtandet från rättsläkaren anses 20-åringen ha en hög återfallsrisk. Att han döms till särskild utskrivningsprövning betyder att han inte kan skrivas ut av läkare på den rättspsykiatriska kliniken där han kommer att vårdas.

Dubbelmord i Hudiksvall

DETTA HAR HÄNT: Dubbelmordet i Råbo på en minut

Det är Förvaltningsdomstolen som beslutar om eventuell frigång, permissioner, försöksutskrivning eller definitiv utskrivning utifrån läkarintyg om hans hälsotillstånd och åklagarmyndighetens syn på risken för återfall. Han kan förbli inom rättspsykiatrin för alltid, om han inte anses blivit frisk.

Tingsrätten skriver att straffvärdet för de handlingar som 20-åringen utfört är högt. Hade han varit 21 år eller äldre och psykiskt frisk skulle påföljden för honom ha bestämts till fängelse på livstid.

Extremt ovanligt

Enligt Marianne Kristiansson, överläkare och professor vid Rättsmedicinalverket, genomgår årligen 450-500 personer en rättspsykiatrisk undersökning i Sverige. Ungefär hälften av dessa anses lida av en psykisk störning och döms till vård.

Att en person i nyktert tillstånd, med kniv, dödar två okända offer är extremt ovanligt, säger hon.

– Sedan i början av 90-talet har det skett i elva fall.

Kommer att vårdas i Sundsvall

Hon är noga med att inte uttala sig om det enskilda fallet eftersom hon varit involverad i den rättspsykiatriska utredningen av 20-åringen, men förklarar att de som döms till rättpsykiatrisk vård hamnar på den klinik som man tillhör utifrån folkbokföringsadress.

Det innebär att den nu dömda 20-åringen kommer att flyttas från häktet till kliniken i Sundsvall.

– På den kliniken kan chefsöverläkaren, utifrån vårdbehov, besluta om att personen ska förflyttas till en annan klinik, säger Marianne Kristiansson.

Kan överklaga

Påföljden av brottet eller gärningen kan överklagas till Hovrätten av både åklagaren eller försvaret. Om den dömde är missnöjd med den rättsmedicinska utredningen kan han begära en prövning vid Socialstyrelsens rättsliga råd. Enligt Marianne Kristiansson sker det vid 4 procent av alla fall och endast 0,6 procent av dessa ändras. Kammaråklagare Christer Sammens är nöjd över tingsrättens domslut.

– Det framkom mer eller mindre under rättegången att den åtalade själv medgav att han var överbevisad och var skyldig. Men, han minns inget och förstår att han måste ha begått gärningen under ett sjukdomstillstånd, säger han.

Advokat Jan Nyman säger till SVT Nyheter Gävleborg att han ska gå igenom domen med sin klient och i samråd med honom ta ställning till om det blir en överklagan eller inte.

Drygt halv miljon i skadestånd

Förutom mord döms 20-åringen till grovt hemfridsbrott efter att ha brutit sig in i ett fritidshus några hundra meter från mordplatsen . Han ska också betala skadestånd till mordoffrens anhöriga på totalt 500.000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmord i Hudiksvall

Mer i ämnet