Nu förbereds Gunder Hägg-stadion för U23-EM

Uppdaterad
Publicerad

Det återstår en dryg månad till dess att Gävle står som arrangör för U23-EM i friidrott. Men förberedelserna är i full gång. Och det är mycket som måste till för att arrangemanget ska uppfylla kraven.

Visst har Gunder Häggstadion stått värd för stora mästerskap förr, som flera SM-tävlingar och Europacupen 2005, men det som väntar den 11-14 juli är ändå någonting extra. Man räknar med att över 1100 tävlande från 51 länder kommer att springa, hoppa, kasta under de fyra dagar som evenemanget pågår. När vi besöker stadion är traktorer i full gång att jämna till jorden innan den nya gräsmattan kommer på plats.

– Just nu håller vi på att lägga om gräset. Vi behöver få nivån på gräset sett till löparbanor och kastsektorerna. Vi behöver också få vår arena godkänd av internationella friidrottsförbundet, berättar Rebecca Fältström som är arenaansvarig.

Dubbel uppsättning utrustning

Löparbanorna fick ny beläggning och färg redan förra sommaren, en ny kastbur har nyligen installerats och i dagarna har en mängd utrustning levererats. Det blir också extra mycket prylar eftersom flera grenar ska kunna ha två kvalgrupper igång samtidigt. Därför behövs minst dubbla uppsättningar av exakt lika utrustning.

– Det återstår massor av arbete, konstaterar drifttekniker Tomas Hjort medan han skruvar ihop ett hinder som löparna så småningom ska ta sig över. Han är en av dem som monterar ihop utrustningen och även om det är stressigt tror han att allt ska stå färdigt i tid.

– Vi hinner färdigt i tid, det måste vi, avslutar Tomas Hjort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.