Regionen har nyligen gått igenom en omorganisering för att jobba mer med digital vård. På det sättet sorteras och prioriteras patienterna utifrån vilket behov av vård som finns – något som inte är möjligt via telefon.
– Har du bröstsmärta tas du omhand först – har du en allmän fråga tas du omhand sist. Vi hoppas att de som klarar av eller hanterar att ta den digitala vägen in gör det, så de som måste ta telefonvägen får en acceptabel väntetid, säger Ida Kedling, biträdande verksamhetschef för digital vård i region Gävleborg.
Är problemet löst inför hösten?
– Vi har inte gjort någon förändring för att lösa det. Sommaren hade sina bekymmer för att vi hade väldigt låg bemanning. Nu går vi in i hösten när vi har normal bemanning, nu kommer det se normalt ut igen, säger Ida Kedling.
Oväntatade samtal
Frågor till 1177 gällande covid-19 har kommit tillbaks mer och snabbe än väntat och inneburit mycket merjobb. Enligt Ida Kedling är det högst tryck under fredagkvällar, helger och måndag morgon. Trycket har varit extra hårt eftersom regionen inte heller längre är en del av det nationella systemet för rådgivning via 1177, i och med sin egna digitala satsning.
– En tredjedel av samtalen rör frågor om covid, nu inför skolstart och när alla ska tillbaks till jobbet. Många undrar hur man ska agera och hantera situationen.
Personalflykt bakom dåliga bemanningen
Tidningarna i Hälsingland, däribland Hudiksvalls tidning, rapporterar också på måndagen om den personalflykt som skett den senaste tiden. Enligt källor till tidningen har minst nio sjuksköterskor sagt upp sig, vilket har lett till att rådgivningen hos 1177 ibland bara har bemannats av en enda sjuksköterska.