• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten på Hisingen i Göteborgs kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en industribyggnad på Kongahällavägen, mellan Björlanda och Säve flygplats, med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området inom en radie av 3 km att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Från 2016 till 2020 har Gävleborg halkat ner till en 16:e plats över hur väl de efterlever vårdgarantin – hör vad Jan Lahenkorva (S) och Patrik Stenvard (S) tänker om det i klippet. Foto: Stefan Larsson/SVT/Sanna Backeskog Socialdemokraterna Gävleborg

Gävleborgare får inte vård i tid – regionen brister i den nationella vårdgarantin

Uppdaterad
Publicerad

Gävleborg är en av de regioner som minst lever upp till den nationella vårdgarantin i Sverige. Enbart fem regioner har en sämre tillgänglighet inom vården mellan åren 2016 och 2020.

– Att säkerställa vårdgarantin är en av de högst prioriterade områdena och ett arbete som har inletts, säger Jan Lahenkorva (S), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande.

SVT har i en unik sammanställning rangordnat Sveriges regioner efter hur väl de efterlever den nationella vårdgarantin. Under de åren som vi har granskat hamnar Gävleborg på en 16:e plats av landets 21 regioner.

– Vi har ett inte för angenämt utgångsläge men det pågår ett oerhört intensivt arbete för att korta vårdköerna. Gävleborg är just nu bäst i Sverige på att korta vårdköer, säger Jan Lahenkorva (S).

”Prioriterat fler vårdanställda”

Den här situationen har utvecklats medan Socialdemokraterna suttit i majoritet, hur kommer det sig att ni inte gjorde något redan 2018 när ni såg en nedåtgående kurva?

– 2018 var fokus på att minska antalet hyrläkare, säger Jan Lahenkorva (S).

Vad har ni gjort för att vända den här trenden?

– I vår skuggbudget har vi prioriterat fler vårdanställda, bättre arbetsvillkor och fler vårdplatser, säger Patrik Stenvard (M), regionråd i opposition.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vården – Val 2022

Mer i ämnet