Gävleborgare får inte vård i tid – regionen brister i den nationella vårdgarantin

Uppdaterad
Publicerad

Gävleborg är en av de regioner som minst lever upp till den nationella vårdgarantin i Sverige. Enbart fem regioner har en sämre tillgänglighet inom vården mellan åren 2016 och 2020.

– Att säkerställa vårdgarantin är en av de högst prioriterade områdena och ett arbete som har inletts, säger Jan Lahenkorva (S), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande.

SVT har i en unik sammanställning rangordnat Sveriges regioner efter hur väl de efterlever den nationella vårdgarantin. Under de åren som vi har granskat hamnar Gävleborg på en 16:e plats av landets 21 regioner.

– Vi har ett inte för angenämt utgångsläge men det pågår ett oerhört intensivt arbete för att korta vårdköerna. Gävleborg är just nu bäst i Sverige på att korta vårdköer, säger Jan Lahenkorva (S).

Vården – Val 2022

”Prioriterat fler vårdanställda”

Den här situationen har utvecklats medan Socialdemokraterna suttit i majoritet, hur kommer det sig att ni inte gjorde något redan 2018 när ni såg en nedåtgående kurva?

– 2018 var fokus på att minska antalet hyrläkare, säger Jan Lahenkorva (S).

Vad har ni gjort för att vända den här trenden?

– I vår skuggbudget har vi prioriterat fler vårdanställda, bättre arbetsvillkor och fler vårdplatser, säger Patrik Stenvard (M), regionråd i opposition.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet