SVT rangordnar tillgängligheten i vården – Gävleborg halkar efter

Publicerad

En unik sammanställning av SVT visar att ingen av landets 21 regioner lever upp till kraven som vårdgarantin ställer under de senaste åren. Skillnaderna mellan regionerna är stora och Gävleborg hamnar under tidsperioden 2016 till 2020 på en 16:e plats över hur väl man efterlever vårdgarantin.

Oavsett var du bor i landet har du rätt till en vård på samma villkor som resten av befolkningen. För att säkerställa att tillgängligheten till vården är densamma över hela landet finns det sedan flera år en lagstiftad vårdgaranti som bestämmer över hur länge du ska behöva vänta på vård – oavsett var du bor.

En sammanställning av SVT visar att Gävleborg hamnar på en femteplats från botten när det kommer till tillgängligheten inom vården.

Specialiserade vården särskilt ansträngd

Framförallt är det tillgängligheten till den specialiserade vården som har försämrats under de senaste åren. Bara i Region Norrbotten får man vänta längre på ett första besök inom den specialiserade vården än Gävleborg året 2020.

Andelen som väntat 90 dagar eller kortare på operation eller åtgärd inom den specialiserade vården 2016 var 82 procent. 2020 var andelen 52,9 procent.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.