• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industribyggnad på Kongahällavägen, mellan Björlanda och Säve flygplats, på Hisingen i Göteborgs kommun, Västra Götalands län, med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området inom en radie av 3 km att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det är klart att man blir arg över att mina skador hade kunnat förhindras”, säger Benny Hedlund. Se när SVT är på besök hos Benny i klippet ovan. Foto: Arvid Jansson/SVT

Benny i Stugsund fick vänta sex månader på operation – förlorar långsamt synen

Uppdaterad
Publicerad

Diabetessjuke Benny Hedlund från Stugsund fick vänta över ett halvår på ögonoperation. Väntetiden gjorde att han fick allvarliga och permanenta skador på sina ögon. 

Gävleborg har låg tillgänglighet till vård. Det visar en sammanställning av Uppdrag granskning som har rangordnat regionerna i Sverige utefter väntetider inom vården mellan 2016 och 2020. Särskilt långa väntetider är det till den specialiserade vården i Gävleborg.

2017 var Benny Hedlund från Stugsund planerad att göra en nödvändig laserbehandling på sina ögon. Behandlingen behövde enligt läkare genomföras inom sex veckor men dröjde 26 veckor.

Väntetiden ledde till permanenta och allvarliga skador på Bennys ögon.

– I dag ser jag bara konturer. Starkt ljus är väldigt besvärligt, det är som att titta in i en svetslåga. I mörker ser jag ingenting, säger Benny Hedlund. 

Lex Maria-anmäldes

Bennys läkare Lex Maria-anmälde händelsen och i ett beslut från 2019 konstaterar Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, att de långa väntetiderna till ögonsjukvården i Gävleborg orsakar stor risk för patientskador.

I anmälan framgår att det finns 13 020 patienter i Gävleborg som den 31 mars 2019 väntat för länge på vård.

I en tillsyn från 2020 slår Ivo även fast att ögonsjukvården i Gävleborg inte gör tillräckligt för att förebygga skador.

– Det är klart att man blir arg över att mina skador hade kunnat förhindras. Man funderar över varför vårdgarantin inte fungerar, säger Benny Hedlund.

Fick 240 000 kronor i ersättning

Benny fick under 2020 ersättning från patientförsäkringen för sina skador.

– Det första jag fick var 49 800 kr för sveda och värk och sedan 189 000 kronor för synnedsättningen. Pengarna hjälper mig inte men det är ändå ett kvitto på att någon har gjort fel, säger Benny Hedlund.

”Väldigt tråkigt och ledsamt”

SVT Gävleborg har sökt verksamhetschefen för ögonsjukvården i Region Gävleborg Sandra Andersson som svarar via mejl.

”Det är väldigt tråkigt och ledsamt att höra vad patienten fått vara med om. Det stämmer att ögonsjukvården har haft långa väntetider och även om de minskat så jobbar vi fortfarande med att korta väntetiderna ytterligare. Vi fokuserar mycket på tillgänglighet och förutom att vi försöker öka tillgängligheten på mottagningarna så jobbar vi med att medborgarna lättare ska kunna komma i kontakt med oss.”

Gävle sjukhus

2017: 73%

2018: 38,5%

2019: 58,1%

2020: 85,8%

Hudiksvalls sjukhus

2017: 70,9%

2018: 60,5%

2019: 60,2%

2020: 43,7%

Källa: Vården i siffror

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vården – Val 2022

Mer i ämnet