Dyr nota för oljesanering

Uppdaterad
Publicerad

I nästan tre år har saneringen av det stora talloljeutsläppet pågått i Sandarne i Söderhamn. Notan är nu uppe i nästan 85 miljoner kronor.

För att komma åt oljan som har lagt sig i bottensedimentet så använder sig saneringsarbetet av vad som kan beskrivas som en stor dammsugare.

Det är ett arbete som kostat över hundra miljoner kronor. Enbart kommunen har fakturerat Arizona Chemical nästan 85 miljoner kronor hittills sedan utsläppet av råtallolja i december 2011.

Oljeutsläpp i Söderhamn

Efter att en oljecistern sprungit läck och 800 kubikmeter råtallolja runnit ut i havet vid Sandarne så satte saneringen igång omedelbart.

Nästan tre år har gått och cirka åtta tiondelar av råtalloljan har tagits reda på. Dock är det den sista olja som är svårast att komma åt.

– Det ligger som klumpar, och vi suger upp de klumparna, säger dykaren Ruben Lundin.

 Oljan kan ligga på en decimeters djup under botten i sedimenten. All olja som har legat skyddad, den är ju lös och kletig. Där har inte vind och vatten kunnat komma åt och förstöra oljan, säger Kjell Lind, utechef på Söderhamns kommun.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oljeutsläpp i Söderhamn

Mer i ämnet