Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lena Blad på Gästrike Vatten flaggar för dyrare vatten framöver när nivåerna av skadliga ämnen ska sänkas. Foto: Rikard Berglin/SVT

Gästrike vatten flaggar för dyrare dricksvatten när giftiga ämnen ska bort

Publicerad

Det kommunägda bolaget Gästrike Vatten flaggar för att dricksvattnet kan bli dyrare framöver. En av anledningarna till prishöjningen är ett förslag från Livsmedelsverket om sänkta gränsvärden för flera kemikalier som kan vara farliga för människor. 

De substanser som Livsmedelsverket vill se mindre av i dricksvattnet är bly, arsenik, kadmium och så kallade PFAS-ämnen.

– Det här innebär att vi i vissa fall måste rena dricksvattnet ytterligare, säger Lena Blad, vd på Gästrike Vatten.

När vattnet ska genomgå fler reningsprocesser ökar kostnaden. Notan hamnar hos konsumenterna. Enligt Lena Blad så handlar det dock inte om några större belopp för en genomsnittlig familj – troligtvis någonstans mellan 5 och 15 kronor per månad.

– Däremot gör vi många andra investeringar. Så det är klart att kostnaden för vatten kommer att öka generellt. 

PFAS ansamlas i kroppen över tid

Lena Blad betonar att dricksvattnet i de fem kommuner som Gästrike Vatten betjänar – Gävle, Hofors, Ockelbo, Älvkarleby och Östhammar – redan idag ligger långt under de rådande gränsvärdena för de ämnen som Livsmedelsverket nu siktat in sig på.

– Men de nya värdena som Livsmedelsverket rekommenderar är väldigt, väldigt låga, säger Lena Blad.

Samlingsnamn

PFAS är samlingsnamnet för hundratusentals olika kemikalier som används i allt från stekpannor till heltäckningsmattor och brandskum. De är inte akut farliga för hälsan men kan ha skadliga effekter när de ansamlas i människokroppen över tid.

– Det är därför man nu försöker att reglera bort dem, bland annat från dricksvattnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.