Foto: Markus Dahlberg/SVT

Här fångas PFAS-ämnen i Valbo – ny testanläggning för dricksvattnet

Uppdaterad
Publicerad

Dricksvattnet från Valboåsen är förorenat med PFAS-ämnen, dock under Livsmedelsverkets åtgärdsgräns, men den kan vara på väg att sänkas. Gästrike vatten räknar med att åtgärder krävs för Gävlebornas dricksvatten, därför testas nu olika reningstekniker i en anläggning i Valbo.

PFAS är ett samlingsnamn för tusentals mer eller mindre gifitiga ämnen. Vanliga utsläppskällor är brandövningsplatser och industrier.

I pilotanläggningen i Valbo renas vattnet genom olika filter och under ett år ska lösningarna utvärderas.

En fullskalig reningsanläggning kan bli kostsam. De filter som testas blir med tiden mättade av PFAS-ämnen och behöver då renas vilket för näravande kan göras i Tyskland och Belgien med höga transportkostnader som följd.

Jakt på källan pågår samtidigt

Varför grundvattentäkten, främst i Valbo, är förorenad vet inte Gästrike vatten. Ett spårningsarbete efter utsläppskällan pågår. Nyligen har höga halter av PFAS-ämnen konstaterats vid flygplatsen i Rörberg, men Gästrike vatten tror inte att det är den huvudsakliga orsaken till föroreningen i Valboåsen.

 – Det är vi ganska säkra på att det inte är. Fördelningen av de här olika ämnena ser inte ut på samma sätt, säger Anna Norberg, processingenjör på Gästrike vatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.