Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Edwin Sikot berättar om hur det kommer sig att han tvingades lämna sitt hemland Kenya och hamnade i Sverige tack vare FN:s flyktingorgan. Foto: Lari Honkanen/SVT

Edwin fick hjälp av UNHCR att fly

Uppdaterad
Publicerad

När prästen Edwin Sikot gifte sig var han tvungen att göra det utomlands, eftersom samkönade äktenskap är olagligt i Kenya. Men bilder från bröllopet läcker till kenyansk press och en folkstorm av hat hetsas fram. 

– De brände ned min kyrka, säger Edwin Sikot.

Även prästgården som han bodde i sätts i brand. Edwins man misshandlas svårt och avlider av skadorna.        

Edwin flyr till sin hemby. Där ser han nu hur ledaren för en folkmobb med ungdomar från grannby kommer fram till hans mamma och ger henne en örfil, så att hon ramlar omkull. Edwin springer fram för att försvara sin mamma, men får ett slag i huvudet och förlorar medvetandet. 

– När jag vaknar upp ser jag min mammas avhuggna huvud ligga vid mina fötter. 

Edwin begraver sin mammas huvud i en grop i marken. Därefter flyr han över gränsen till Tanzania. Men han är inte välkommen där, dit även nyheterna om hans samkönade äktenskap nått. Så han fortsätter till Uganda. I Ugandas huvudstad Kampala hamnar han på gatan och blir senare häktad och ska utvisas till Kenya, där han står åtalad för sin homosexualitet.

Lyckas fly   

När en vän lyckats muta häktespersonalen och få ut Edwin från häktet, får han hjälp via FN:s flyktingorgan UNHCR att komma till Sverige som kvotflykting.

– Jag kom till Sverige i december 2017, med endast skjortan som jag fått av UNCHR, säger Edwin Sikot.

Numera bor han i Iggesund och försöker hjälpa andra hbtqi-personer i Uganda, det land som nyligen antagit en av världens hårdaste anti-gaylagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.