Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Snart ett år efter branden, ännu ovisst om radhuset ska återuppbyggas Foto: Daniel Sjöholm/Xnytt och Lari Honkanen/SVT

Efter branden i Bergvik – oklart om radhuslängan byggs upp

Publicerad

Det har snart gått ett år sedan en hel radhuslänga brann ned till grunden i samhället Bergvik utanför Söderhamn. Men det kommunala bostadsbolaget Faxeholmen har ännu inte fattat något beslut om det ska byggas upp igen.

– Efterfrågan på just de här lägenheterna är osäker, säger Ann-Berit Botngard, VD för Faxeholmen.

Hon berättar att bolaget just nu håller på att färdigställa Söderhamns första trygghetsboende med 24 lägenheter, för personer över 65 år, bara ett stenkast från platsen där radhuslängan låg. Genom att dessa har tillkommit vill man först se att de dessa nya lägenheter fylls på, innan man fattar ett beslut om en återuppbyggnad av radhuslängan. Faxeholmens styrelsen väntas fatta beslut i november eller december.

Radhusbrand i Bergvik

Nya lägenheter i Söderhamn

Dessutom har man byggt nya lägenheter i centrala Söderhamn som invigs före årsskiftet, så det är osäkert hur högt söktryck det kommer att vara till just Bergvik. Förhandlingarna med försäkringsbolaget är inte heller slutförda. 

– Eventuellt når vi en affärsuppgörelsen där vi tar vi med oss försäkringsersättningen till ett annat byggnadsprojekt, säger Ann-Berit Botngard.

De boende i de sex lägenheter som brann ned tilldelades snabbt nya lägenheter av Faxeholmen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Radhusbrand i Bergvik

Mer i ämnet