Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anneli Gustafsson och Marie Ridvall har visat stort mod, och räddade flera av de boende från branden i Bergvik förra året. Foto: Lari Honkanen

Grannarna hyllas som hjältar för sina insatser vid storbranden i Bergvik

Uppdaterad
Publicerad

Marie Ridvall och Anneli Gustafsson bodde i området där en hel radhuslänga i Bergvik brann ner till grunden i november förra året. De tvekade inte en sekund när det gällde att rädda sina grannar ur den snabbt spridande branden, och tilldelas under torsdagen varsin medborgarmedalj i silver.

Den kalla söndagsmorgonen i november förra året startade minst sagt dramatiskt, men de båda kvinnorna agerade blixtsnabbt.

I polisens motivering till utdelningen av medaljerna står det att Anneli Gustafsson sprang från sin egen bostad, utan några strumpor, för att banka på dörrarna till bostäderna där elden härjade. Hon halkade och slog sig själv men fortsatte och hjälpte äldre grannar med rullatorer till en närliggande kvarterslokal.

Radhusbrand i Bergvik

Räddade 95-årig granne

Medan elden spred sig snabbt sprang Marie Ridvall till sin 95-åriga granne, svepte in henne i ett påslakan, och förde henne i säkerhet. Byggnaden var vid det här laget bortom räddning och Marie fick endast med sig sina glasögon, sin plånbok, hörapparat och mobiltelefon från sin egen lägenhet.

Hyllas av polisen

Motiveringen till de båda pristagarna lyder:

”Genom sin gärning och hennes stora mod har hon bidragit till att boende på adressen kunnat räddas från den pågående branden”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Radhusbrand i Bergvik

Mer i ämnet