Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör flygklubben om den hotade beredskapen om flygplatsen inte öppnas igen. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Efter flygplatsutredning: Politiker vill stänga Rörberg för gott

Uppdaterad
Publicerad

Lägg ner flygplatsen i Rörberg för gott. Det anser Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet i Gävle efter att utredningen om flygplatsens status nu blivit klar. Ett dråpslag för beredskapen, enligt flygklubben.

Det var i höstas som start och landningar plötsligt stoppades av kommunen när det uppstod oklarheter om ansvaret för flygplatsen.

Den externa utredaren från WSP som fick uppdraget att kartlägga skick och framtidsalternativ skriver att flygplatsen väl uppfyller de lagkrav som ställs men att det inte går att kombinera flyg med en solcellspark eller elledningar, vilket det finns planer för på området.

”En förhoppning den politiska majoriteten har haft, är att det skulle gå att kombinera delar av dessa verksamheter men det stänger utredningen dörren för. Det innebär att de kompromissförsök som den politiska majoriteten tidigare förhandlat fram inte går att verkställa”, skriver S, C, L och MP i ett pressmeddelande.

Splittrar majoriteten

Frågan splittrar den politiska majoriteten eftersom Kristdemokraterna vill behålla flygmöjligheterna.

Gävlebygdens flygklubb varnar för sämre beredskap i området. Deras flygplan används bland annat av hemvärnet och till skogsbrandbevakning.

De hoppas på en politisk vändning och är redo att ta över ansvar och drift.

– Den kostar inget i dagsläget och den stör ingen, säger ordförande Pelle Stensson.

Frågan om avveckling ska avgöras av kommunfullmäktige. Flygplatsen är stängd för trafik tillsvidare.

Utredarens tre framtidsalternativ

INTE GODKÄND FLYGPLATS (vackert väder-flygplats, reds. anm.)

Fortsätta med en inte godkänd flygplats med kommunen som ansvarig alternativt med externt bolag som ansvarig.

Före år 2016 var flygplatsen en godkänd flygplats så säkerhetskraven i anläggningen är väl uppfyllda.

GODKÄND FLYGPLATS

Uppstår behovet eller kravet av kommersiell luftfart och/ eller instrumentinflygningar ska flygplatsen uppgraderas till en certifierad godkänd flygplats. Flygplatsens utformning och standard är som tiden före år 2016 då man uppfyllde kraven för en godkänd certifierad flygplats. Anläggning, bana, taxivägar och platta finns redan.

NEDLÄGGNING AV FLYGPLATSEN

Meddelas Transportstyrelsen att man avser upphöra som inte godkänd flygplats och Transportstyrelsen meddelar sitt beslut går det inte ändra sig.

Vid eventuellt behov av att återupprätta flygplatsen blir det som att inrätta en ny flygplats. Några självklara fördelar ska man inte räkna med.

Källa: WSP:s rapport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.