Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Pandemieffekten kommer att vara långvarig – hör Arbetsförmedlingschefen här Foto: SVT

Efter massvarsel – Gävleborg bland de värst varseldrabbade i landet

Publicerad
Efter massvarslen på Sandvik har Gävleborgs län nu det tredje högsta varselantalet per invånare i landet – bara Stockholm och Västra Götaland har fler under coronakrisen.

Förra veckan varslades 414 personer i länet. Förra året under samma period varslades 81.

– Det är allvarligt. Skulle det bli verklighet och många blir arbetslösa om sex månader är det väldigt allvarligt för Gästrikland och länet i stort. ​Förhoppningsvis leder de här varslen inte till arbetslöshet. Vi ser att arbetslösheten ökar radikalt och vi ser inga tecken på minskning, säger Mohamed Chabchoub, Arbetsförmedlingschef i Gävleborg.

Unga mest utsatta

Arbetslösheten i Gävleborg ligger en procentenhet högre än ifjol. Unga är just nu mest utsatta med en arbetslöshet på 16,3 procent hos 18-25-åringar, en ökning med 4,3 procentenheter.

– Pandemieffekten kommer att vara långvarig, även under 2021 kommer arbetslösheten att fortsätta, säger Mohamed Chabchoub.

”Sedan corona började ligger vi ganska lågt”

I alla delar av länet ser läget inte riktigt lika allvarligt ut som i Gästrikland. I exempelvis Ovanåkers kommun rekryterar större företag just nu personal.

– Om man bortser från varslen på Sandvik så har inte Gävleborg som helhet så höga varselsiffror och ligger ganska lågt i jämförelse med andra län i landet sedan corona började, menar Jan-Olof Friman, tillförordnad regional utvecklingsdirektör​.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer