Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter mögellarmen – Här hindras SVT:s reporter från att intervjua bärplockarna i Los Foto: Lari Honkanen/SVT

Efter mögellarmen – SVT hindras från att intervjua bärplockarna i Los

Publicerad

I Los stängdes ett boende för bärplockare på grund av hälsofarlig miljö – när SVT under torsdagen vill prata med de thailändska bärplockarna så stoppas man av företagets vd Örjan Berglund.

Ett boende för bärplockare i Los stängdes efter att Ljusdals kommun gjort en miljötillsyn. Enligt kommunens inspektörer på plats så var delar av fastigheten mögelangripen – och det var ”svårt att andas” i lokalen.

Bärplockarna har lämnat fastigheten

SVT Nyheter Gävleborg har under torsdagen besökt fastigheten. I dag bor inga personer kvar i de utdömda lägenheterna utan på andra platser i Los och i byn Tandsjöborg några mil därifrån.

Chantima Chanayotha jobbar med att laga mat åt bärplockarna – hon berättar att 50 personer delade på totalt fyra toaletter i den nu stängda fastigheten.

– Problemet är att det är fel på temperaturen på vattnet, det är bara kallt, säger hon.

SVT stoppas av företagets vd

När SVT ska möta upp ett gäng bärplockare i skogarna utanför Los så agerar Örjan Berglund, vd för Norrskensbär AB.

Han kontaktar arbetsledaren på telefon. Arbetsledaren berättar sedan han fått veta att SVT inte får göra några intervjuer.

Vi har sökt Örjan Berglund på Norrskensbär AB för en kommentar men utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.