Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett boende för bärplockare i Los har stängts efter miljötillsyn. I klippet finns bilder från hur det såg ut. Ljusdals kommuns bygg- och miljöchef: ”Fruktansvärt att människor ska leva under de här förhållandena”. Foto: SVT/Ljusdals kommun

Boende för bärplockare i Los stängdes – mögel och fuktskador: ”Värsta jag sett”

Uppdaterad
Publicerad

Ett boende för bärplockare i Los har stängts efter att Ljusdals kommun gjort en miljötillsyn. 65 personer bodde i fyra lägenheter – enligt kommunens inspektörer så var det svårt att andas inne i bostaden.

– Det är fruktansvärt, säger Ann-Catrin Stolt, miljöchef i Ljusdals kommun.

Det var i slutet på augusti som Ljusdals kommun gjorde en tillsyn på ett boende för bärplockare i Los – lägenheterna var i så dåligt skick att kommunen tog beslutet att stänga fyra lägenheter.

65 personer i fyra lägenheter

Enligt en av personerna som genomförde tillsynen så bodde 65 personer fördelat på fyra lägenheter, där bland annat kök användes som sovrum.

– Det här är det absolut värsta jag sett i min yrkesutövning, säger Ann-Catrin Stolt, bygg- och miljöchef i Ljusdals kommun.

Miljöchefen: ”Det är fruktansvärt”

Fuktfläckar, missfärgningar och bubblor i mattor samt på tapeter konstaterades i de flesta av bostädernas rum. Luftfuktigheten i fastigheterna upplevdes mycket hög och luften tung, stickande, illaluktande och instängd.

Vid inspektionen upplevde inspektörerna det som svårt att andas och att inomhusluften besvärade luftvägarna.

– Det är fruktansvärt att människor ska leva under de här förhållandena, säger Ann-Catrin Stolt.

Ägaren: ”Skulle ha fixats för länge sedan”

Bärplockarna är från Thailand och jobbar som säsongsarbetare åt Norrskensbär AB. Polisen gav den 5 september en delgivningsorder till Örjan Berglund som är ägare av företaget och även huvudman för ett annat bolag som äger fastigheten.

Örjan Berglund berättar för SVT Nyheter Gävleborg att människorna inte är kvar i Los.

– Jag har lejt ut detta och handhavandet fungerar inte. Jag är inte nöjd. Köket är under all kritik, säger Örjan Berglund, Norrskensbär AB.

Men hur ofta är du där och ser till anläggningen?

– Några gånger per år, säger Örjan Berglund.

Ska människor bo i sån här miljö med omfattande fuktskador?

Det är inte acceptabelt. Det här skulle ha fixats för länge sedan, menar Örjan Berglund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.