Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Var där för att rekognosera för utläggning av en så kallad atommina” – Hör före detta officern och författaren Nils-Ove Jansson om hans slutsatser. Foto: SVT

Delade meningar kring uppgifterna om rysk undervattensfarkost i Gävle hamn

Uppdaterad
Publicerad

En rysk Spetsnaz-undervattensfarkost var i Gävle hamn i juni 2017 för att undersöka en utplacering av en så kallad atommina, menar före detta officeren och författaren Nils-Ove Jansson. Men Hans Liwång från Försvarshögskolan menar att sådana slutsatser inte kan dras.

Undervattensfarkosten Triton NN beskrivs som både smidig och snabb. Under vattnet kan den smyga fram och på vattnet beskrivs den som en ”motortorpedbåt” som kan köra i 30-40 knop. Farkosten är gjord för avancerad underrättelseverksamhet.

Och det är alltså den farkosten som den före detta officeren och författaren Nils-Ove Jansson hävdar ska ha varit inne i Gävle hamn 2017. Uppdraget ska ha varit att utforska möjligheten att placera ut en så kallad atommina som vid en detonation skulle kunna göra hamnen oanvändbar, menar Nils-Ove Jansson.

– Det är min slutsats av vad operationen gick ut på, säger han.

Kan inte utesluta naturliga förklaringar

Hans Liwång, docent vid Försvarshögskolan, är kritisk till den tidigare officerens slutsatser och menar att det inte går att fastställa att det rörde sig om en rysk undervattensfarkost.

– Vi kan inte utesluta naturliga förklaringar som gör att sonarstrålarna studsar på det här sättet så att det ser ut som att det finns ett objekt i vattnet, säger Hans Liwång.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Bokens slutsatser från det som presenterats är för långtgående” – hör Hans Liwång invändningar mot att det skulle ha varit en rysk farkost i Gävle hamn.

Det var i juni 2017 som personal vid en sjömätning upptäckte ett okänt föremål på ekolodet under vattenytan nära kajen i Gävle hamn. Några timmar senare var föremålet borta. På grund av tekniska förinställningar spelades materialet över och mätdatan över föremålet uppgavs vara borta.

”Stämmer exakt med en Triton NN”

Nu nästan sex år senare har nya uppgifter kommit fram.

– Jag fick information om att det kunde finnas intressant information kvar på hårddisken, säger Nils-Ove Jansson.

Med hjälp av experter har ny data kunnat analyseras. Föremålet studerades utifrån tolv likheter, som längd och bredd.

– Då stämmer det exakt med en Triton NN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.