Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna Hedenström, vårdenhetschef, visar runt i nya tillfälliga lokalerna på barnakuten vid Gävle sjukhus. Foto: Anders Ölund

Efter pandemin – nu får barnen i Gästrikland en egen akut igen

Uppdaterad
Publicerad

Barnakuten vid Gävle sjukhus har nu fått egna lokaler igen, om än tillfälliga. När pandemin bröt ut stängdes barnakuten och barnen hänvisades till vuxenakuten.

I veckan öppnade man de nya lokalerna som visserligen består av tillfälliga baracker, men Hanna Hedenström vårdenhetschef menar att det är bättre för barnen att vistas där än på vuxenakuten.

– På vuxenakuten är det ett högt arbetstempo, sängar överallt,  patienter som ibland skriker på hjälp. För barnen är det inte bra, säger Hanna Hedenström.

När kommer de nya permanenta lokalerna?

– Vi skall få nya lokaler som byggs just nu, men där blev det en vattenskada för ett tag sedan så det här är lösningen idag. I mars hoppas vi få flytta in i nya lokaler, säger Hanna Hedenström.

Ett par 1000 barn med föräldrar söker varje år upp akuten på Gävle sjukhus.

Titta på klippet för att se mer från de nya lokalerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.