Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi vill jobba två och en halv dag per vecka hemma i fortsättningen”, säger lektorn Marina Heider vid Högskolan i Gävle. Foto: Anders Öhlund/SVT

Enkätsvar från Högskolan i Gävle: Efter pandemin vill vi jobba halva tiden hemma

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin har betytt hemarbete för många, en sak vi verkar gilla. Högskolan i Gävle har frågat 4 000 svenskar om de vill fortsätta med distansarbete från hemmet och svaren är tydliga.

– Vi vill jobba två och en halv dag per vecka hemma i fortsättningen. En del vill också jobba mer hemma, säger Marina Heider som är lektor vid Högskolan i Gävle.

I enkätsvaren kan Marina Heider se att handlar det om att folk inte vill bli störda och få lugn och ro. Folk vill också slippa pendlingen.

Sover längre

Vad som överraskat i svaren är att de som jobbat hemma under pandemin också sover bättre eller åtminstone längre på nätterna.

– De dagar vi jobbar hemma sover vi i genomsnitt 30 minuter längre varje natt. Det handlar om att vi sparar in tid på pendlingen och vi kan ta det lugnare på morgon samt stressa mindre, säger Marina Heider.

SVT rapporterade · Vill du fortsätta jobba hemma efter pandemin? Chatta med SVT Nyheter Gävleborg

EAB Ljusdal • Hemmajobb några dagar i veckan,vore Guld värt, slippa åka 14 mil om dagen för ett arbete som bevisligen gick att utföra effektivare hemma !

Anders • Jag har arbetat hemifrån till och från i flera år och tycker att det fungerar bättre bättre med tiden. Jag uppskattar möjligheten att kunna variera hem och kontors -arbete. Arbetsgivare som kan erbjuda konkurrensmässiga löner och flexibla arbetsformer som flextid och distansarbete kommer att framstå som moderna och attraktiva och därmed ha en stor fördel i kampen om kompetensen på arbetsmarknaden. Tips till företagare/arbetsgivare, se över möjligheten att erbjuda flexibla arbetsformer och moderna arbetssätt så att ni inte tappar kunnig personal onödan

Livsnjutaren • Jag anser att det ska vara valbart, dvs att ifall jag tar ansvaret och jobbar bra hemma så ska man kunna höra det. Vill man åka till kontoret ibland för att få den sociala biten så ska det också vara möjligt. Jag har jobbat hemma delvis i flera år och vet av min erfarenhet att det går jättebra (självklart beroende på typ av arbete). Men ledare som hävdar att man måste vara på kontoret då och då i rent maktsyfte, dom gör att man tappar lusten. Hemmajobb har många fördelar, t.ex. så är det underbart i den mening att man får mer tid över som man annars fått lägga på arbetspendling. Skifta från 8-17 kontorstid fem dagar i veckan till 8-15 och fyra dagars arbetsvecka istället med möjlighet till distansarbete!

JT • Varför inte låta folk jobba hemifrån när de kan? Det blir mindre stress och mer arbetsplats åt de som behöver vara på jobbet. Dessutom gagnar det miljön! En Win Win situation som jag ser det. Vi har teknologin på plats. Se då till att utnyttja den och släpp in framtiden!

Gunnar • Upplever stora fördelar med att jobba hemma, färre störningsmoment & mer focus på arbetsuppgifterna. Miljösparande iom att inte behöva ta sig t/r till arbetet. Nackdelen är den sociala biten. Pratet vid fika och luncher.

Martin • Jag föredrar hemma alla dagar i veckan. Hemma har jag eget kontor, på kontoret är det öppet landskap

Lotta • Har jobbat helt hemifrån sedan mitten av mars 2020 och har insett att det finns fördelar men det har varit en oerhört tuff tid med att sitta uppkopplad framför skärmen vid köksbordet helt isolerad. Vissa arbetsuppgifter är lämpade att utföra hemifrån men när det gäller kreativt samarbete för utveckling är fysiska möten en förutsättning. Skärmtrött och isolerad!

TM • HUR kan det vara överraskande att vi sover fler timmar? Säger väl sig själv.
På företaget jag jobbar så är kontoret vår primära arbetsplats. Men vi kan jobba hemma upp till två dagar per vecka om vi vill. Det skapar en bra work-life balance. Det underlättar livspusslet för många utan att dra ner på effektiviteten.

Jocke • Det pratas så mycket i media om hemarbete så att man nästan ska tro att det är synd om dom jobbar hemifrån. Jag har jobbat hemifrån varannan vecka sedan pandemins utbrott. Det var skönt i början men jobb är jobb och hemma är hemma. Skulle inte för mitt liv vilja jobba hemifrån permanent. Hur känner sig dom som jobbar och sliter inom vården som ser allt fjantande om hemmajobb i media? De som får en applåd efter jobbet i belöning plus en förstörd kropp och ev förtidspension pga att kroppen säger ifrån... Nej, jobb är jobb, hemma är hemma. :)

Lena • De som jobbar m människor, hur kan de jobba hemma? Diskriminering tycket jag. Alltså kära ungdomar, ta jobb som du kan jobba hemma. Så sjukvård stänger, förskolan stänger m,m. Vad vill jag då säga om detta. Människor kommer vilja jobba hemma. Resultatet blir katastrof.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet