Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför provtogs endast 5 av 30 brunnar, hör miljöchefen Patrik Gustavsson förklara. Foto: Pelle Stensson

Efter PFAS-fynden på Rörberg: Resultat från enskilda brunnar klara

Uppdaterad
Publicerad

Provsvaren från enskilda brunnar i Rörberg är klara. Under hösten hittades höga halter av giftiga PFAS-ämnen kring flygplatsen, men av de fem brunnar som nu har analyserats i bostadsområden runtomkring hittades PFAS endast i en, och då i väldigt små mängder under gränsvärden.

– Det är väldigt skönt att det inte var något i de här enskilda brunnarna, men det behöver göras mycket mer provtagning för att få veta hur det ser ut på Rörberg, säger Gävle kommuns miljöchef Patrik Gustavsson

Höga halter av PFAS-ämnen har hittats i både yt- och grundvatten på i stort sett hela flygplatsområdet. Konsultrapportern föreslog att kommunen bör ta prover i ett 30-tal enskilda brunnar, men man valde alltså endast fem. Hör Patrik Gustavsson förklara i klippet ovan.

Större undersökning på gång

Enligt miljöchefen planeras en större undersökning av flygplatsen och nya provtagningar beräknas ske tidigt efter årsskiftet. Beroende på resultat kan det bli aktuellt med provtagning i fler enskilda brunnar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer