Hör Elisabeth Breigh Åsberg berätta om lättnaden att muséet äntligen renoveras. Foto: Mikael Johansson/SVT

Efter sju års kamp renoveras äntligen Söderhamns museum

Publicerad

I minst sju år har museiföreningen i Söderhamn vädjat om pengar från politikerna för att få sitt museum renoverat. Nu sker det äntligen.

– Det känns fantastiskt, säger Elisabeth Breig Åström, ordförande för museiföreningen som driver verksamheten i huset som ägs av Söderhamns kommun.

– Många Söderhamnare har inte förstått att vi inte är ägare till muséet. Det är till oss de kommit med sin upprördhet över att det fina huset förfallit.

Lagom till det planerade 400-års jubileet skakade politikerna fram en miljon kronor till en renovering. Om några veckor har ett av stadens äldsta hus återfått sin forna glans.

Muséet är en av tre byggnader som finns kvar efter gevärsfaktoriet som fanns i Söderhamn. Faktoriet är orsaken till att Söderhamn fick sina stadsprivilegier för 400 års sedan. Huset är från 1748 och ersatte det borrhus som förstördes när ryssarna härjade staden 1721. I borrhuset borrade man upp piporna på de gevär som tillverkades. Gevärsfaktoriet lades ner 1813.

Under de kommande hundra åren användes det till olika verksamheter. 1911 bildades en fornminnesförening i staden som tog initiativ till att köpa borrhuset och göra om det till museum. Efter renovering så skänktes byggnaden till Söderhamns stad och har sedan dess varit museum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.