Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare, berättar om verkanseld i klippet ovan. Foto: TT/SVT

Efter skjutningen i Hudiksvall – så används verkanseld

Publicerad

På onsdagen sköt polisen så kallad verkanseld mot en man i Hudiksvall. Det betyder att de skjuter mot en person eller ett fordon i nödvärn. Om det är möjligt så ska skotten i första hand riktas mot benen, enligt polisen.

Vid lunchtid under onsdagen sköts en man av polisen i Hudiksvall. Nu kommer händelsen att undersökas ytterligare.

Polisen har möjlighet att skjuta verkanseld när det är nödvärn. Antingen när de är i en hotad situation eller när allmänheten är det, menar polisens presstalesperson Tobias Ahlén Svalbro.

– Det finns alltid en risk när vapen är inblandade, säger Tobias Ahlén Svalbro.

Poliserna har även en kontinuerlig utbildning i användning av tjänstevapen, förklarar Tobias Ahlén Svalbro. Det är även enligt honom relativt ovanligt att något sådant här sker. Under 2021 sköt polisen verkanseld mot 21 stycken personer eller fordon i hela Sverige.

Särskild utredning

Sven-Erik Alhem är före detta överåklagare och förklarar att alla skott som polisen avlossar ska medföra en utredning, oftast i form av en förundersökning.

– Den förundersökningen leds i sin tur av en åklagare som är skild från annan verksamhet vid särskilda åklagarkammaren, säger Sven-Erik Alhem.

Både åklagarna och utredningsmännen har ingen annan koppling till polisverksamheten i övrigt.

– Det är till för att man ska få ett ökat förtroende, säger Sven-Erik Alhem.

Hör Sven-Erik Alhem förklara mer om verkanseld i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.