Länsstyrelsen har mötts av starka reaktioner – nu har de dessutom bliviti anmälda.

Efter SVT:s avslöjande – Länsstyrelsen JO-anmält 21 gånger

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna har varit många efter SVT avslöjade extrema missförhållanden på en mjölkgård i Hälsingland. Länsstyrelsen Gävleborg har blivit bemötta av en stor mängd reaktioner – nu har de även blivit anmälda till justitieombudsmannen 21 gånger.

På knappt en vecka har 21 anmälningar mot Länsstyrelsen trillat in på Justitieombudsmannens bord. Anmälningar av folk som anser att myndigheten har agerat felaktigt i ett ärende.

Anmälningarna gäller en och samma mjölkgård. Den SVT och Uppdrag Granskning kunde avslöja allvarliga brister hos i sitt reportage.

Arlagården

– Det är viktigt att veta att en anmälan inte är automatiskt detsamma som att vi har gjort någonting fel. Att vi blir granskande oavsett om det är en eller 21 anmälningar är jättespostivt. Då får vi se att det svenska tillsynssystemet fungerar som det ska. Det räcker att en anmälan visar att vi har gjort något fel så måste vi se över våra rutiner. Där är vi inte idag. Nu är det upp till JO att ta ställning till om det finns anledning att gå vidare med det här, säger Sofia Rohlin, kommunikationsansvarig på Länsstyrelsen.

21 stycken är ganska många på bara några dagar – vad tänker du om det? 

– Vi ser att det här ärendet engagerar och berör otroligt många. Jag lägger inget värde i antalet på det sättet. Jag skulle inte vara förvånad om det skulle öka de kommande dagarna heller. Många tycker att vi har agerat på ett felaktigt sätt. I dagarna fattar Länsstyrelsen ett nytt beslut om ett föreläggande. Det är naturligt nästa steg i processen efter det uppföljande oanmälda tillsynsbesök vi gjorde i januari. Vi har konstaterat att det finns fortsatta brister som djurhållaren måste åtgärda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arlagården

Mer i ämnet