Det var i februari i år som Ockelbo kommun anställde en rektor via ett bemanningsföretag – något som inte är förenligt med skollagen. Foto: SVT

Efter SVT:s avslöjande: Skolinspektionen sätter stopp för inhyrd rektor i Ockelbo

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen sätter nu stopp för Ockelbos upplägg med en inhyrd rektor. Man förelägger nu kommunen att anställa en rektor annars kan det bli sanktioner.

Det var i februari i år som Ockelbo kommun anställde en rektor via ett bemanningsföretag – något som inte är förenligt med skollagen och som SVT Gävleborg var först med att rapportera om.

I Skolinspektionens beslut slår inspektionen nu fast att kommunen måste anställa rektor i kommunen och att de annars riskerar vite. De har på sig till slutet av februari att åtgärda Skolinspektionens föreläggande.

Avslutar övriga ärenden i skolverksamheten

Under hösten 2022 inledde Skolinspektionen en tillsyn av en grundskola i Ockelbo kommun.

De upptäckte då ett rad brister rörande bland annat undervisningen och särskilt stöd. De påpekade även brister gällande planen mot kränkande behandling och rektorns insikt i pedagogiken.

Skolinspektionen slår nu fast att skolan har löst problemen och avslutar därmed ärendet.

Hör Skolverkets tidigare kritik mot hyrrektorn

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sedan flera månader tillbaka har Ockelbo kommun hyrt in en tillförordnad rektor i grundskolan via ett bemanningsföretag. Foto: Arvid Jansson/SVT och Ockelbo kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.