Riskgrupperna prioriteras just nu, menar Smittskyddsläkare Signar Mäkitalo. Foto: SVT/TT

Efter vaccinkrisen – nu prioriteras riskgrupperna

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen meddelade Region Gävleborg att man inventerade läget i länet när det kommer till tillgången på influencavaccin. Och i dag kom beskedet att riskgrupperna kommer att prioriteras.

Vaccinet för säsongsinfluensan är slut på många håll i landet. Och hos leverantören. Region Gävleborg har inventerat läget i länet och nu kommit fram att bristen på vaccin gör att regionen måste prioritera människor som behöver vaccinet som mest. Riskgrupperna.

-  Vi ber allmänheten respektera detta särskilt nu då vaccintillgången från läkemedelsbolagen är begränsad, säger smittskyddsläkare Signar Mäkitalo i ett pressmeddelande.

Drop in-tider för influensavaccination är därmed till för de som tillhör riskgrupperna och inte för andra som önskar influensavaccination.

En nationell rekommendation

Prioriteringen är en nationell rekommendation från Läkemedelsverket, Folkhälsomyndigheten och Sveriges kommuner och landsting som beslutades under fredagen.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Riskgrupper

Exempel på riskgrupper är personer som fyller 65 år i år eller är äldre, gravida (efter vecka 16), och personer med till exempel hjärt- och lungsjukdom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.