Hundratals muslimer har samlats idag vid Al- Rashideen moskén i Gävle för att fira eid al- Adha och be en morgonbön. Det är den största högtiden inom islam som firas efter att pilgrimerna har utfört sin hajj i Mecka.
– Det är coolt att vi är så många, vi muslimer tycker om att samlas såhär och umgås med varandra, berättar Yazan Dairi.
Utanför dörrarna till moskén delas det ut godis och frukter, många är klädda i traditionella kläder och glädjen är på topp bland muslimerna.
Vad betyder den här högtiden för dig?
– Den betyder väldigt mycket för mig, det är en tradition som pågått väldigt länge och alla muslimer firar det så det känns väldigt stort, säger Khadra Maxamed.
Eid al- Adha
Eid al- adha, också kallad för offerhögtiden, är en av två islamiska högtider som infaller den 10:e dagen i månaden dhu-l-hija enligt den islamiska månkalendern. Denna högtid är en avslutning på pilgrimsfärden som miljontals muslimer utför varje år i Mecka.
Färden är en av islams fem grundpelare och olika ritualer utförs för att man ska bli förlåten för sina synder. Under högtiden brukar muslimer slakta ett får till minne av Abraham som var villig att offra sin son enligt Guds order. I koranen är det skrivet att djuret ska slaktas samt skänkas till de fattiga för att alla ska kunna fira dagen.
Dagen börjar med en tidig morgonbön då muslimer åkallar Gud samt visar tacksamhet för alla välsignelser. Det är viktigt att visa empati för fattiga och försonas med familj och vänner.