Från 1 mars kan privatpersoner och företag söka bidrag från Post- och telestyrelsen upp till 400 000 kronor. Foto: SVT Gävleborg

Ekonomiskt stöd för allas rätt till internet

Uppdaterad
Publicerad

När digitaliseringsminister Peter Eriksson besökte Gävle idag presenterade han en ny statlig garanti som ska ge alla tillgång till fungerande internet.

Beslutet innebär att ett stöd införs för att ge privatpersoner och företag, som idag inte har uppkopplingsmöjligheter, tillgång till telefoni och internet med en hastighet på minst 10 Mbit/s. Stödet ges för uppkoppling i en fast punkt och administreras av Post- och telestyrelsen.

– Genom det här beslutet kommer inget hushåll och inget företag behöva betala mer än 5000 kr för få en uppkoppling till internet som gör det möjligt att delta i samhället på ett fungerande sätt, säger Peter Eriksson i ett mejl till SVT Nyheter Gävleborg.

Förordningen träder i kraft den 1 mars 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.