Skogsbrand utanför Sala 2014. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Eldningsförbud: ”Extremt torrt i skog och mark”

Uppdaterad
Publicerad

Det är eldningsförbud i Gävleborgs län sen den 25 maj.

– Får vi en brand nu kommer den sprida sig otroligt fort, säger insatsledare för Norrhälsinge räddningstjänst, Per-Anders Ekvall.

Det var Länsstyrelsen och Gävleborgs läns räddningstjänster som beslutade om förbudet. Enligt Per-Anders Ekvall är det ovanligt tidigt på året som ett sådant träder i kraft. 

 – Jag har inte varit med om det förut och det går inte att säga hur länge det blir eldningsförbud. Får vi en stor skogsbrand nu får vi ta hjälp av andra organisationer som försvarsmakten och hemvärnet, säger han.

Olika risker

I Värmland bekämpades skogsbränder i går men i Gävleborgs län har hittills inte några sådana brutit ut. Enligt Per-Anders Ekvall utgör skogsmaskiner en av de största riskerna för skogsbränder. Även slarviga grillentusiaster och glasbitar som får många soltimmar längs diken utgör en risk. 

 – Det är extremt torrt i skog och mark, det räcker inte med lite regn för att bli kvitt eldningsförbudet, själva värdena i skogen måste förändras. Det man ska tänka på är engångsgrillarna, man ska inte tända en sån i skogen, säger Per-Anders Ekvall.  

Den grillsugne behöver dock inte oroa sig. Det går fortfarande utmärkt att grilla på iordningsställda grillplatser. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.