En elev på CFL i Söderhamn bombhotade skolan vid två tillfällen i mitten av mars. Foto: Mikael Johansson/SVT

Elev bombhotade lärare och skolkamrater på CFL Söderhamn

Publicerad

En elev på Centrum för lärande, CFL, i Söderhamn har vid flera tillfällen uttryckt hot om att bomba skolan inför lärare och skolkamrater. Hoten är anmälda till polisen.

Eleven har vid två tillfällen bombhotat CFL i Söderhamn. Först i samtal med andra elever och en lärare där eleven skulle ”släppa en bomb över CFL”. Sedan i samtal med en lärare där eleven skulle ”komma hit och bomba alla”. Det hela ska ha utspelat sig i mitten av mars och beskrivs i en anmälan till Arbetsmiljöverket.

”Nolltollerans”

På CFL i Söderhamn aktiveras rutiner direkt med hjälp från externa instanser vid den här typen av hot. Men rektor Erik Nilsson berättar för SVT att varje fall är unikt och att det inte går att gå in på det enskilda fallet. Generellt är tröskeln väldigt låg för att vidta åtgärder. Vid frågan om det är nolltolerans svarar Erik Nilsson:

– I det närmaste. Man får inte antyda något åt det hållet.

Vilka säkerhetsåtgärder som sätts in beror på vad hotet handlar om. Vid bombhot sätts generell krisberedskap in enligt de interna rutiner som finns.

Ovanligt med bomhot

Att CFL i Söderhamn bombhotas är dock ovanligt enligt rektor Erik Nilsson:

– Sådana här saker händer otroligt sällan. Nästan aldrig. Men mycket som händer idag skulle inte hänt för 15 år sedan.

På frågan om eleven blivit avstängd blir svaret att eleven inte studerar på skolan längre. Eleven motiverar sina hot blanda annat med att den har blivit mobbad, förtalad och utsatt för sexuella trakasserier på skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.