Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jöran Österman hoppas att många får ta del av Åke Pallarps konstnärskap. Foto: Madlyn Alabdullah

Ny utställning på Hälsinglands museum – retrospektiv av Åke Pallarp

Uppdaterad
Publicerad

I samarbete med Åke Pallarps familj visar Hälsinglands museum ett urval från konstnärens rika produktion. Utställning har vernissage den 4 maj och kommer att finnas under hela sommaren.

Åke Pallarp (1933–2013) som föddes i Umeå, hade en skaparateljé i byn Gullberg utanför Edsbyn. Förra gången hans konst ställdes ut på Hälsinglands Museum i Hudiksvall var på slutet av 70-talet. Men enligt konstnären och galleristen Jöran Österman verkar dåtida besökare inte ha förstått storheten i Pallarps konstnärskap.

– Man sa: ”Ja, men det där kunde jag göra själv” och sådana klyschor, berättar Jöran Österman.

Pallarps konst åter i Hälsingland

Sedan dess verkar tiden ha hunnit ikapp Åke Pallarps mångfasetterade konstnärskap som spinner över måleri, skulptur och offentlig utsmyckning och kombinerar olika stilar och uttryck. Hans alster finns representerade bland annat på Moderna Museet, Nationalmuseum och Göteborgs konstmuseum. Nu har besökare på Hälsinglands Museum en ny chans att ta till sig Pallarps konst i utställningen som visas fram till slutet av augusti.

– Jag hoppas verkligen att många kan få ta del av hans konst, säger Jöran Österman.

Klicka på videon ovan och se några av Åke Pallarps skulpturer och målningar!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.