Ljusdals kommun får kritik av Skolinspektionen då elever på en av kommunens skolor berättat om upprepade kränkningar. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Erik Nylander/TT

Skarp kritik mot Ljusdalsskola

Uppdaterad
Publicerad

En skola i Ljusdals kommun får stark kritik av Skolinspektionen som i en utredning konstaterat att många elever på skolan är otrygga och dagligen utsätts för kränkningar.

Det ska handla både om verbala kränkningar och genom sociala medier. Kränkningarna är av rasistisk karaktär och med anspelning på sexuell läggning.

Det här gör elever otrygga, menar Skolinspektionen, och kräver nu att kommunen tar tag i problemen.

Elever och lärare har intervjuats

Flera elever berättar i intervjuer att andra elever lägger ut redigerade bilder eller bilder tagna i smyg, på sociala medier. I intervjuer med lärare framkommer att de vet att det förekommer ”skämtbråk” som inte är skämt för alla elever

Måste jobba med problemen

Skolinspektionen menar nu att även om skolan har vidtagit en rad åtgärder för att komma tillrätta med problemen så är det fortfarande många kränkningar mellan elever på skolan, och Ljusdals kommun har nu fram till november på sig innan de ska redovisa åtgärder som förbättra förhållandena på skolan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.