Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Elpriset skapar oro bland länets företagare: ”Det tär på oss”

Uppdaterad
Publicerad

Många i samhället brottas just nu med problemet med höga elpriser. Och inte minst är läget bekymmersamt för många företagare. 

På handelsträdgården i Gävle är planteringen av 21 miljoner tulpanlökar i full gång. Men verksamheten slukar en hel del el.

Framför allt måste lökarna hållas kylda för att simulera vintertemperatur. Företaget bedriver sin verksamhet i elprisområde tre och under de senaste 12 månaderna har el-kostnaden ökat med 1,7 miljoner kronor.

– För varje krona som kilowattpriset stiger kostar det oss en miljon kronor, och vi har inte någon buffert att ta ifrån, säger en bekymrad Lars Hallenberg som är VD på Sörby Handelsträdgård.

Efterlyser stabilitet

Och även om han är orolig för framtiden fokuserar han på verksamheten som pågår. Tulpanlökarna är inköpta och nu ska allt planteras.

– Vi skulle behöva en stabilitet. Att man varje dag ska behöva ta fram sin app för att titta hur vi ligger till i dag. Det tär på oss, säger Lars Hallenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.