Emy Maru frågar sig om Stefan Löfven och Margot Wallström ens läst hennes brev. Foto: TT/SVT

Emy Maru till regeringen: ”Vad sjutton håller ni på med?”

Uppdaterad
Publicerad

I samband med den nya rättsprocessen mot den fängslade svenske hjärtläkaren Fikru Maru så har en intensiv brevväxling ägt rum mellan Fikru Marus dotter Emy och den svenska regeringen.

Emy Maru är i nuläget mycket kritisk till regeringens brist på agerande. Så här skriver hon i ett brev till regeringen:

”Vad i sjutton håller ni på med? Har ni bara accepterat att en svensk sjuk läkare blivit anklagad för terrorist? Hur kan ni vara så förbannat stumma? Har ni ens sett åtalet?”

Fikru Maru

”Ska fira julen med kackerlackor”

Emy Maru fortsätter brevet:

”Det står att Fikru håller tal den 2/9 som uppmanar folk att göra ett uppror. Fikru befinner sig på Kalitys egna klinik från 8.30 på morgonen! Och det står i Kalityfängelsets egna journal. Det står också att han medvetet gjort sig själv sjuk, vilket i hans fall är omöjligt. Det verkar som att hela världen ser att Fikru blir öppet och falskt anklagad för terrorist.

Men inte statminister Löfven eller utrikesminister Wallström. Nej, det verkar mer bekvämt att sitta hand i hand i säkerhetsrådet med ett allvarligt rättsosäkert land”.

Emy Maru passar på att att önska en god jul:

”God jul på er. Själv ska jag och pappa fira julen (och hans födelsedag) med nålar, kackerlackor och soldater med kalashnikovs. Man hade ju hoppats att det inte skulle bli såhär fjärde året i rad, men då behövs konkret hjälp från Er. Hjälp oss!”

Ministrarna svarar inte själva

Det svar hon får är inte från någon av ministrarna utan från Helena Wahlström, Enheten för konsulära och civilrättsliga ärenden vid Utrikesdepartementet som skriver:

”Regeringen ser som du och familjen vet mycket allvarligt på de nya brottsmisstankarna. Detta är något vi också är tydliga med i alla våra kontakter med etiopiska företrädare.

Som du skriver nedan så väcker åtalspunkterna flera frågor och etiopiska myndigheter har nu ansvaret för att leda anklagelserna i bevis”.

I svaret från Wahlström står det också att läsa att advokaternas roll och analys är av största vikt.

”Jag vill vara tydlig med att ett intensivt arbete har pågått – och pågår – i din pappas ärende, något som jag utgår från att du själv upplever genom bland annat ambassadens arbete. Att vi inte kommenterar offentligt i detalj vilka åtgärder som vidtas är en annan fråga, som har att göra med våra arbetsmetoder och vad vi vid varje tillfälle bedömer som mest lämpligt”, skriver hon.

Förkastar rättsprocessen

Det här svaret från UD är dock inte vad Emy Maru hade hoppats på, hon replikerar:

”Tyvärr kan jag inte säga något annat än att ditt svar är en stor besvikelse. Genom att ni förväntar er att Etiopiens rättssystem ska klara upp den uppenbara lögnen i åtalet, har ni accepterat att pappa blir falskt anklagad för terrorist. Att inte ta sida i åtalet och häxjakten mot pappa, betyder att allt jobb ambassaden och ni har gjort går i spillo”.

”Har statsministern någonsin läst mina brev?”

Hon fortsätter:

”Det finns ingen rättsprocess. Det är en illusion. Jag trodde ni hade förstått det sen sist. Det här kommer inte lösa sig genom att ni granskar och håller koll på konsulära ärendet. Utan politisk påtryckning från högsta nivå är vi chanslösa. Och tystnaden från Stockholm sen åtalet väckts, får Etiopien att tro att ni inte får detta på allvar. Jag vet att ni gör det, men dom fattar inte det”

Emy Maru avslutar brevet med orden:

”Av ren ärlighet, kan du svara mig om statsministern eller utrikesministern personligen någonsin läst mina brev?”

SVT Nyheter Gävleborg har sökt både utrikesminister Margot Wallström och statsminister Stefan Löfvén för en kommentar, men de har avböjt att kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fikru Maru

Mer i ämnet