Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gävlemusikern Leif Engvall har många minnen av Estraden – se honom i videon. Foto: Markus Dahlberg/SVT

En epok i graven: Folkparken i Gävle rivs i november

Publicerad

I över hundra år har det festats på folkparken i Gävle men nu är det klart. Efter en sista dansmara i oktober väntar rivning.

Sedan flera år tillbaka har planen varit att omvandla folkparken och Estraden till bostadsområde, men diverse rättsliga strider har gjort tidplanen osäker men nu har nuvarande ägare K-fastigheter sagt upp avtalet med den sista arrendatorn från och med november.

Nytt bostadsområde

– Efter det blir det aktuellt med rivning, vi vet inte exakt när men tidigast i november, säger Johan Hammarqvist, kommunikationschef.

Efter rivningen är tanken att bygga ett nytt bostadsområde med hyresrätter. Bygglovsansökan för den första etappen är inlämnad till kommunen, enligt K-fastigheter. Det är frågan om 134 lägenheter i två huskroppar som är fem och sju våningar högt.

Parken har en plats i många Gävlebors hjärtan, kan de vänta sig någon form av hyllning till den tid som har varit?

– Det är inte som är planerat i bygglovet sen får vi se om vi kan hitta på något tillsammans med kommunen eller så, säger Johan Hammarqvist.

Hör kapellmästaren och gävlemusikern Leif Engvall om hans känslor inför rivningen av danspalatset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.