Skolinspektionen ska granska Ockelbos kommuns rutiner för beslut kring skolpeng. Som alla kommuner betalar man en viss summa till de skolor där elever från kommunen går. Detta efter en anmälan från Internationella Engelska skolan. Foto: SVT/TT

Engelska skolan i tvist med Ockelbo kommun

Publicerad

Skolinspektionen ska granska Ockelbos kommuns rutiner för beslut kring skolpeng. Som alla kommuner betalar man en viss summa till de skolor där elever från kommunen går. Detta efter en anmälan från Internationella Engelska skolan.

Internationella Engelska skolan i Gävle är en av skolorna utanför Ockelbo kommun som tar emot Ockelboelever, men häromåret märkte man att kommunen halverat den summa som skolan skulle få.

Problemet, som Engelska skolans jurist beskriver i sin anmälan till Skolinspektionen, är att Ockelbo kommun bara tagit generella beslut om utbetalningar till friskolor, istället för direkt beslut om pengar riktade till Engelska skolan. Det gör att beslutet inte kan överklagas av skolan

Blev inte underrättade

När skolan den 11 januari 2017 fick kännedom om de nya ersättningsnivåerna visade det sig att kommunen utan närmare förklaring och utan underrättelse reducerat skolpengen med 50 %.

Att skolan inte heller kan överklaga kommunens beslut har skolans jurist nu uppmärksammat Skolinspektionen på vilket fått myndigheten att inleda en utredning kring hur Ockelbo kommuns beslutsvägar sett ut.

Kommunen ska nu svara på följande frågor:

Har något formellt beslut om bidrag till Internationella Engelska skolan (IES) fattats av Ockelbo kommun? 

Om ja – hur har beslutet motiverats och finns överklagandehänvisning? Bifoga beslutet.

Om nej – vad är skälet till att ett individuellt beslut om bidrag till IES inte fattats? Redogör för kommunens överväganden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.